Nr 38, den 22 januari 2006.

Med meddelanden från Minnesota.

I detta nummer:

KÖRKORT, SOM SAGT

SÄG DET MED ETT LEENDE

SEE YOU LATER ALLIGATOR…

SKÅL FÖR AAA

FRANKIES FLORIDA

ÄPPLET FALLER INTE LÅNGT AVSLUTNINGSVIS…

Körkort, som sagt

För att ni ska slippa sväva i ovisshet – hur gick det med Froms körkort?

Som väntat.

Hon åkte till körkortsmyndigheten som mitt framför näsan på henne klippte sönder den så åtråvärda legitimationshandlingen. Detta utan att hon behövde visa en enda, extra papperslapp.

På frågan vad som händer nu, blev svaret:

”Vi ska göra ett nytt körkort till dig, med samma bild”.

På frågan vad som var skälet till återkallningen av det nyss utfärdade, första körkortet; vilket efterfrågat dokument det egentligen var som skulle visas upp; alltså kort och gott vad som gick snett första gången, följde omedelbart ett barskt:

”Hur skulle vi kunna veta det?”

Så nu far hon omkring med en gul papperstuss i handskfacket. Igen. Och sitt svenska personbevis från Skattemyndigheten. Samt, för säkerhets skull, ett kuvert från en räkning med From som adressat så att ev. vägpoliser till hundra procent ska kunna övertygas om att hon verkligen är den hon utger sig för att vara.

Svensk som redaktionen är, törst den bara skratta åt eländet när ingen ser (förklaring följer nedan.)

Säg det med ett leende

När Jay Leno i sin talkshow utbrister att ”jag visste inte att de hade tandläkare i England!”, är det bara ett tillspetsat uttryck för att amerikaner i allmänhet tycker att européer har väldigt fula, gula och ojämna tänder. I USA är tandläkarnas främsta uppgift inte att laga tänder, utan att göra dem så jämna och vita som möjligt. Åtminstone de som syns, längst fram i munnen.

Smile…

Sedan några år räcker det dock inte med att tänderna är jämna och vita. Nu måste de också fylla hela öppningen som bildas när man skrattar. Med andra ord: något läskigt tandkött ska inte synas. Alltså skärs tandköttet bort runt framtänderna, i snygga, jämna bågar. Eventuellt måste man samtidigt lägga på porslinsfyllning på tänderna där emalj saknas. Visserligen riskerar man att tänderna ramlar ur när de har allt mindre rötter att hålla sig kvar med. Men den som vill vara fin får som bekant lida pin. Samt punga ut med omkring 300 dollar per tand som ska tandköttsbefrias.

See you later alligator…

Om alligatorns ojämna tänder är förklaringen till att den inte kvalat in som delstatsdjur i Florida ska vi låta vara osagt. Den U-formade käkens överdel är i alla fall mycket större än underkäken så den slipper visa några tänder då munnen är stängd – till skillnad från den äkta krokodilen, stackarn, som med sin V-formade näbb sluten har den fjärde tanden i underkäken synlig. Dessutom har alligatorn vett att sola med munnen stängd, till skillnad från krokodilen som gärna solar med den öppen (då värms de ytliga blodkärlen snabbare och krokodilen slipper frysa). Se där, några svar på frågan som ett stort antal personer i läsekretsen hört av sig om efter distributionen av Prärie-Nytt Nr 37, nämligen: Vilken är egentligen skillnaden mellan en krokodil och en alligator?

Det mest självklara svaret är förstås annars att krokodilen oftare förekommer i samtida, taktfasta tyska diskohittar (ingen har väl missat Schnappi das kleine Krokodil, som till helgerna för övrigt släppte en sprillans ny skiva tyska julsånger?),

Alligatorer är ju traditionellt lite mer rock’n’roll. Men, See you later alligator. Med Schnappi har krokodilen helt spelat ut sin konkurrent. En snutt kan hörs och syns (med blottad tand i underkäken) på: http://www.video-c.co.uk/pop/videovaultwatch.asp?vidref=schn003

Skål för AAA

Hade alligatorn varit människoamerikan hade den kanske efter ovanstående förnedring tagit bilen för att dränka sorgerna på en bar. I USA sker omkring 16 000 (sextontusen) dödsfall varje år i trafiken på grund av alkohol (totalt dör omkring 40 000 årligen i bilolyckor i detta land, ett skäl så gott som något till att hålla sig inomhus). Detta faktum fick vårt älskade AAA (USA:s motsvarighet till

Motormännen, som till skillnad från sin svenska systerorganisation är en hejare på att ge ut bra guideböcker) att tillgripa en ovanlig åtgärd vid årets nyårsfirande. Vanligtvis används AAA:s bärgningsbilar till att efter haverier transportera iväg medlemmarnas kraschade bilar – men i år kunde man ringa AAA:s bärgare redan före en eventuell krasch, om man kände att man fått lite för mycket under västen. Bärgningsbilen kom då och bärgade både förare och bil. Jodå, ni läste rätt. Den lite för berusade föraren blev hemtransporterad tillsammans med sin bil, och kanske också andra nyårsfirare som ville ta sig till samma adress. Tyvärr har vi inte funnit någon statistik över antalet AAA-medlemmar som utnyttjade tjänsten. Kanske var det inte så många? Polisen gav goda råd under presskonferenser i teve: Har ni tänkt ta er fem groggar i kväll – drick bara en. Hade ni tänkt er tre groggar? Drick bara en i alla fall. Vem lyder inte efter en sådan vänlig men bestämd uppmaning.

Frankies Florida

Varning – bulrisk.

Vi lovade återkomma till Frank Lloyd Wright – USA:s arkitekt Nr 1 med drygt 430 verk lämnade efter sig. Tolv av dem utgör tillsammans Florida Southern College – Child of the Sun, som ligger i Lakeland. Det är den största anhopning Frankiebyggnader som finns. Någonstans. Området bjuder onekligen en fascinerande vandring. Lika ofta som man tycker sig skymta Wrights vision om en arkitektur som kommen ”ur marken och sträcker sig mot himlen, ett solens barn”, förbryllas man av dåliga lösningar som blivit stora problem. Den kortväxte arkitektens använde gärna sig själv som måttstock. Här har det bland annat resulterat i att varningstejp måst klistras på takfötterna för att besökare inte ska slå i huvudet. Ett ständigt hot most skolans basketlag kan tänkas.

Himlens cykelställ. Pfeiffer Chapel från 1938.

En byggnad, tänkt som studentmatsal, har aldrig kunnat användas som sådan, eftersom stora söderfönster gör den på tok för varm för någon verksamhet över huvud taget. Och kyrktornet kallas av studenterna för ”himlens cykelställ”. Ingen dum liknelse alls. Uppförandet av metodistcolleget pågick under 20 år, 1938-1958, med ansträngd buget. För att hålla nere kostnaderna byggde studenterna själva många av husen, och tillverkade, under Wrights överinseende förstås, murstenar av sand, krossad coquina (musselsten) och cement som fick torka i solen. Bristande kompetens i byggnadskonstruktion, såväl hos Wright som studenterna, anses vara den största orsaken till att byggnaderna i dag är extremt svåra att hålla i skick. Men pampigt är det!

Äpplet faller inte långt

Van Wezel Performing Arts Hall 1968-69 Taliesin associated architects, genom William Wesley Peters.

Som den mästare Wright är, har – och hade – han förstås lärjungar. Men fullt så lila som den här skapelsen av arkitekterna vid hans skola Taliesin, uttryckte sig aldrig Frank Lloyd Wright själv (han föredrog krapprött och turkos). Däremot kan bland andra ”dragspelsbälgen” som motiv kännas igen från hans 1950-talsarkitektur, alltså hans sitt sista verksamma decennium.

Avslutningsvis…

…kan vi meddela att det under helgen varit oliiiiiiiiiiidligt spännande på vår närmsta sjö, Lake Calhoun. 116 ishockeylag har drabbat samman i USA:s första och hittills enda U.S. Pond Hockey Championship. 25 minirinkar har plogats upp för att möjliggöra detta dramatiska slag om Guldskyffeln. Spelarna – 4 i varje lag (med en tom trälåda som mål) – har kämpat i matcher om 2×7 minuter. Uppvisningsmatcher med NHL-hjältar har ägt rum, rockband har framträtt på skridskor och, bäst av allt, vår guvernör Tim Pawlenty har visat att också han ibland är ute på hal is.

Slutresultatet var inte klart vid denna upplagas pressläggning, utan får rapporteras i nästa nummer av Prärie-Nytt. Inför finalerna ledde lag Kari Takko, ”uppkallat efter den kände svenske målvakten” med samma namn (varmt älskad i Minneapolis där han spelat med North Stars). Det är bara att sola sig i det felattribuerade smickret som ju gäller landslagsmannen och målvaktslegenden i vårt östra grannland. På återhörande!

Redaktionen